Édesburgonya / Batáta
receptek

 


Ásotthalom címere


 


Minden  különleges és jobbnál jobb receptet meg kell, hogy előzzön az a felhasználási mód ahogyan a  két menyem Réka és Panka az unokáimnak készítik a batátát. Mind az öt unokám, (Rékáéknál három, Pankáéknál kettő) batátán nevelkedett. Szerintük batáta a tökéletes gyermektápszer. Igazuk van, elég ránézni a tápanyag-összetételre.

10-15 dekás (kicsi) batátát megmosva, és hústűvel megszurkálva betekernek agy darab alufóliába, és 15-20 percre forró sütőbe teszik. Ennyi idő alatt tökéletesen megpuhul, krém lesz a belseje.  A megsült batátát fóliából kibontják, és hosszában középen kettévágják. Kicsit hagyják, hogy kihűljön és kiskanállal közvetlenül a héjából a nagyon finom édes batátakrémmel etetik a gyereket. Soha nem jártam utána, de szerintük egy kis méretű batáta olcsóbb mint egy üveg gyerektápszer.


Egy titkot meg kell osztanom Önökkel:
    -Én nem tudok főzni. Nemcsak batátát, semmit, még teát sem.
Ezt a feladatot családom csodálatos hölgytagjai, feleségem és a két korábban már említett menyem olyan magas fokon művelik, hogy mellettük soha nem fogott el a kísértés, hogy a konyhába főzni menjek. Ezért ne várják tőlem, hogy egy batátás receptoldalt össze tudok hozni.
   -Mint oly sokszor a családom most is kisegít.
Panka, nemcsak hiteles művészettörténész, de a főzésnek, a gasztronómiának is nagyszerű komponistája. Minden ételében, sültjében és főztjében üzekednek az ízek. Vállalta, hogy összegyűjti, bemutatja,  rendszerezi, és értékeli a batátás ételeket.
Kérem nézzük meg.

                
Panka és Borbás Marcsi a batátához szükséges fűszereket válogatja


Higgyék el nagyon sok barátommal kóstoltattam meg a batátát, és bármely formában volt elkészítve, első kóstolás után , kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy olyan az íze mint a sütőtöknek. Ezek az ismerősök, barátok ma már számos változatban készítik el  batátás ételeiket, mondhatjuk jelentős részük rendszeres batáta fogyasztó lett. Gyakran kérdezem Őket
- Milyen íze van?
A változatos hasonlatok között a sütőtök íze soha fel sem merül.

Furcsa, de így van: első kóstolásra mindig a sütőtökkel hasonlítjuk, de nem sokkal  később mindenkinél  kialakul a semmivel össze nem téveszthető batáta íz és illatvilág.


 Különleges csemegét lehet készíteni, ha a savanyú káposztába reszelt batátát keverünk. A savanykás káposzta és az édes batáta különlegesen harmonizál egymással.

Hogyan válasszunk édesburgonyát

Szerencsére már egész évben elérhető Magyarországon is az édesburgonya.

Hazai nagyáruházaink polcain gyakran látom, hogy egy ládában különböző fajták összekeveredtek.  Batáta választásánál ügyeljünk arra, hogy egy főzéshez mindig azonos fajtát vásároljunk. Fontos, hogy tapintásra kemény legyen, rothadásnak jelei sem legyenek rajta. Lehetőleg egymáshoz közel azonos méretűt keressük.

Amennyiben Ön már evett, vagy készített batátából ételt, nagyon örülnék, ha a receptet megosztaná velünk.

edesburgonya01@gmail.com


 

A Bivalyos Kft. fenntart minden, a honlap bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot.


 

Kapcsolat:

Váraljai Dénes
Ásotthalom IX.ker. 1460.
70/ 77-99-133
edesburgonya01@gmail.com